Kært barn har mange navne. Det, vi i dag kalder SenseHub, har heddet lidt forskelligt gennem tiden, men på trods af et jævnligt navneskifte, har rigtig mange kvægbrugere taget systemet til sig – nemlig det, der overvåger køernes brunst og sundhed.
Ella og Søren Kaae er parret bag bedriften, Follerbakken Holstein nær Frederikshavn, hvor de har 245 Holstein køer. I 2012 fik de Heatime til besætningen med en antenne i malkestalden, der tjekkede køernes brunst de to gange i døgnet, de lagde vejen forbi:
”Der var en lampe, der blinkede, og så kunne man rende hen til boksen for at tjekke, hvilken af de tolv køer i malkestalden, der var i brunst”, husker Søren og fortsætter:
”Det var imponerende dengang, men kommer jo ikke i nærheden af, hvad systemet sidenhen har udviklet sig til".
HeatimeRuminAct – drøvtygningen kobles på
I januar 2016 opgraderede Ella og Søren til HeatimeRuminAct og fik sat flere antenner op forskellige steder i stalden. Nu kunne goldkøerne også overvåges, og som noget nyt foregik overvågningen hele døgnet. Hurtigt fandt parret ud af, at der var store fordele i, at RuminAct holdt øje med køernes drøvtygning. Systemet fandt typisk de skrantende køer to dage, før de selv kunne se, at der var noget i vejen med dem. På den måde kunne de fange eventuelle sygdomme i opløbet, og det kunne have stor betydning for, hvor syg koen behøvede at blive. Desuden lærte Ella og Søren med tiden at genkende nogle af tegnene på tidlig sygdom:
”Når vi gik hen for at se nærmere på køer, som ifølge systemet ikke havde det så godt, begyndte vi at kunne se ligheder – for eksempel kunne en ko have lidt indsunkne øjne eller et slapt yver – så på den måde gjorde sundhedsovervågningen faktisk os bedre til selv at kunne spotte dårligdom,” siger Søren.
SenseTime – og transpondere til alle køer
I august 2018 fik parret SenseTime, som de har i dag, og det har de ikke fortrudt. Ella er ikke i tvivl om, at de nu har et værktøj, som er blevet endnu ”skarpere”:
”Jeg er blevet mere opmærksom på kort og lang brunst. Nogle gange afbestiller vi inseminøren, fordi kurven er faldet, og så ved jeg til næste gang, at den pågældende ko skal insemineres på brunstens første dag. Vi kan ikke vente til dag 2, hvis det er en ko, der kun er kortvarigt i brunst", siger hun.
I forbindelse med købet af SenseTime besluttede Ella og Søren samtidig at få transpondere til alle deres køer, og det har været en lettelse. Tidligere var de for eksempel igennem en periode, hvor flere af deres drægtige køer blev syge med atypisk mælkefeber, da de var omkring 180 dage fra kælvning. Dem fanger SenseTime i dag. Desuden sætter de stor pris på at kunne holde øje med, om nykælverne kommer godt i gang, og så bruger de også systemet til at selektere lidt i forhold til avlsarbejdet:
”En ko, som ofte hænger lidt i bremsen, og hvor historikken viser, at hun har haft flere dyk, vælger vi ofte ikke at avle videre på", siger Ella.
Hun og Søren vil ikke undvære SenseTime, som de er meget glade for at bruge. Lige meget hvor de er, kan de få et hurtigt overblik – de kan logge på via PC’en i stuehuset, de kan tjekke deres tablet på kontoret i stalden, eller de kan vælge at klikke sig ind på app’en på deres telefoner. Sidstnævnte kræver dog, at de af og til selv må sætte grænser for interessen:
”Nogen tjekker Facebook og Snapchat, når de er i byen, men vi kan godt finde på lige at gå ind og se, hvordan det står til med køerne derhjemme", griner Søren.
Follerbakken Holstein
- Mælkeproducent nær Frederikshavn
- Ejet af Ella og Søren Kaae
- 245 Holstein køer
- Ydelse: 13.800 kg EKM
SenseHub i tal
Siden lanceringen af SenseHub i januar 2018, er der solgt knap 300 anlæg. Cirka halvdelen er kommet ud til kvægbrugere, der har benyttet sig af tilbuddet om en opgradering af deres gamle Heatime-anlæg. Tendensen er, at antallet af transpondere per besætning er stigende, da flere ønsker at overvåge en større andel af deres køer på grund af den avancerede sundhedsovervågning. I dag har ca. 36.000 danske køer en SenseHub transponder om halsen.