IMG 4048 Vn Srgb Oversigt Web

Fra foldtyr til inseminør

For ti måneder siden forlod den sidste foldtyr Ravnholdt I/S, og siden har bedriften i Rødding brugt inseminør. Det har givet et bedre overblik og ro i stalden.

I mange år har Ravnholdt I/S haft et par foldtyre til at gå blandt køerne. Hver tyr fik 14 dage i arbejdstøjet efterfulgt af 14 dages ro i en boks med dybstrøelse for at aflaste benene. Det var hårdt for de to herrer, og det var heller ikke uden trængsler for køerne; af og til skred de ud, når tyren sprang op på ryggen af dem, og det kunne give trælse skader. Desuden var der altid uro i dele af stalden, og da tyrene tog alle de køer, de kunne komme i nærheden af, var det svært at fastlægge en goldningsdato:

”Selvom vi undersøgte for drægtigheder hver anden uge, kunne vi ikke danne os et præcist overblik. Nu, hvor vi bruger inseminør, kan vi styre goldperioden og dermed fodre mere præcist og optrappe køerne kort tid før kælvning”, siger Jesper Kaack, som er en af de to ejere af Ravnholdt I/S.

Hans far, Herluf Kaack er den anden, og de har været i I/S sammen siden 2004. Dengang havde Herluf 53 køer i en bindestald, men siden har de udvidet løbende, så de i dag har 500 Holstein køer.

IMG 4038 Vn Srgb Web

Kvierne nyder sommeren.

Med skiftet fra foldtyr til inseminør håber far og søn på at opnå både en ydelses- og en avlsfremgang:

”Før var der jo køer, der blev drægtige, som jeg egentlig ikke ville have avlet videre på, men når de først var med kalv, var det svært at gøre noget ved det. Det undgår vi nu, og samtidig ved vi, at vi bruger den bedste genetik, så dyrene bare bliver bedre og bedre," siger Jesper, som nu også har fået mulighed for at bruge kønssorteret sæd til de bedste dyr.

Han understreger desuden, at der for ham at se også er et dyreetisk aspekt i det at bruge inseminør:

”Der er ro i stalden i dag. En tyr, der vil springe, går efter koen og forstyrrer alt omkring sig, så det kunne være stressende for flere af køerne. Desuden slipper vi for de skader, tyrene af og til fik påført køerne, og det skulle gerne gøre dem mere holdbare”.

IMG 4054 Vn Srgb Web

Ravnholdt I/S benytter sig af SenseHub til at overvåge både brunst og sundhed.

SenseHub – en stor hjælp i hverdagen

Da far og søn besluttede, at nu skulle det være slut med foldtyr på bedriften, ville de have et værktøj, der kunne hjælpe dem med at overvåge både dyrenes brunst og sundhed. Valget faldt på SenseHub, og det har de ikke fortrudt:

”Vi kan godt spotte en brunst, men der er jo ikke nogen i stalden hele døgnet rundt, og med SenseHub fanger vi mange flere end uden”, siger Jesper.

Når en ko er konstateret drægtig, tager Jesper transponderen af hende, og når hun har kælvet, får hun den på igen. Så kan han se, om hun kommer godt i gang efter kælvningen:

”Vi er meget glade for sundhedsdelen, for vi kan fange meget i opløbet; ketose, mælkefeber… Vi kan se på skærmen, hvis en ko er dårlig, før vi kan se det med vores egne øjne”, siger Jesper og konstaterer til slut:

”Nogen siger, SenseHub er dyrt, og det koster selvfølgelig, men det er altså også dyrt med for mange omløbere og køer, der går ned med sygdom”.

 

Ravnholdt I/S

  • Mælkeproducent i Rødding
  • Ejet af Jesper og Herluf Kaack
  • 500 Holstein køer
  • Ydelse: 10.000 kg EKM