De malkende køer på ejendommen går i fire hold fordelt på 1. kalvs, 2. kalvs, ældre køer og et opstartshold. Alt separationsarbejde foregår i dag helt uden bekymring for om man skal ud at flytte køer efter malkning.
- Lars udtaler, at i forhold til tidligere, er identifikations- og separationssikkerheden nu 99%, hvilket har sparet ham op til to arbejdstimer dagligt.
Lågerne er placeret i linjeforbindelse, hvor første separation sker lige efter malkestalden. Her står en 3-vejslåge som sender ældre køer til højre, dagens separationskøer til venstre og resten lige ud og videre over i den nye stald, hvor der står endnu en 3-vejslåge som separerer ud i opstartshold, 1. kalvs og 2. kalvs køer. Med identifikation gennem SenseHub halsbåndene ser Lars en stor fordel i hastigheden af separationen, som for ham betyder at køerne hurtigt kan komme tilbage til foderbordet og sandsengene. Desuden er han glad for at alt håndtering og gruppeinddeling sker direkte i DMS, og at køerne automatisk kan skifte hold efter f.eks. antal laktationsdage, når koen ikke længere skal gå i opstartsholdet. SenseHub udpeger køer der er i brunst, eller efter sundhedsrapporten, hvorefter separationslågen automatisk separerer dem fra, ved morgenmalkningen.
Mange muligheder med SenseHub
Lars har SenseHub på alle køerne, og i sommer da det var allervarmest, gjorde han nogle meget interessante observationer: I den gamle stald, hvor taget ikke er isoleret, var hyppigheden af varmstress tre gange højere end i den nye stald som havde ’sandwich-tag’. Forekomsten af registreret varmestress var henholdsvis 6% i den nye stald og 18% i den gamle stald. Lars satte efterfølgende overbrusning op på opsamlingspladsen, til at afhjælpe problemet i perioden omkring malkning. Ud over brunst- og sundhedsrapporter, som Lars bruger hver dag, gennemgik Thorkild Kallestrup fra Vikings SenseHub team, også nogle af de mindre kendte rapporter, og værktøjer sammen med Lars.
• Køer uden brunst: Udpeger allerede fra 50 dage efter kælvning hvilke køer, der ikke har en aktiv brunst, så der kan laves forundersøgelse og alle dyr er klar den dag der ønskes
at påbegynde inseminering. Hos Lars begynder de at inseminere ved dag nr. 90 for 1. kalvs, og dag nr.75 for øvrige køer.
• Mistænkt for abort: Er en nyttig rapport der udpeger dyr der har vist brunsttegn efter inseminering, eller efter positiv drægtighedserklæring.
• Unormale brunster: Her fanges de dyr som ikke følger en normal cyklus, og identificere dermed cystiske dyr, så der kan reageres inden der insemineres.