IMG 3739 Web Oversigt

Mogens Jensen holder smitten væk

Takket være blandt andet en række tiltag er det lykkes Mogens Jensen fra Grenaa at holde Salmonella Dublin ude. Alt er dog ikke perfekt.

Ni procent af landets 2.720 mælkeproducenter er ramt af Salmonella Dublin i niveau 2 eller 3. Det viser tal fra SEGES Kvæg. Og sygdommen rammer hårdt. Når eksempelvis kalve bliver smittet med bakterien, kan de dø i løbet af få timer.

En af de kvægbrugere, der har formået at holde sig ud af statistikken, er Mogens Jensen, der driver Bakkegården ved Grenaa.

Han har stor fokus på at forhindre smitte. Alle, der skal på besøg på hans landbrug får besked om, at de skal skifte tøj eller have kitler på, og støvlevask er en selvfølgelighed.

- Og så har vi ikke købt nye dyr ind siden 2015. Vi har udvidet fra 330 årskøer til 480 uden at købe nye dyr. Det tror jeg, har haft en stor effekt, siger Mogens Jensen.


Frisk luft gør godt

Han har desuden gjort sig nogle tanker om, hvorvidt hans stald skal være hermetisk lukket eller ej. Eksempelvis fugle og rotter kan sprede smitte, og derfor kan det give mening at gøre stalden til lukket system. Ifølge Mogens Jensen gør frisk luft imidlertid køerne godt.

- Vores stald har hverken døre eller vægge. Det giver nogle udfordringer med duer og rotter, men dem sørger vi for at holde nede. Jeg tror på at i en god stald med god frisk luft, så kan køernes immunforsvar klare meget. Vi har aldrig haft udbrud af hverken salmonella eller mycoplasma, forklarer Mogens Jensen.

- Dyrene skal have gode forhold. Det vil sige godt foder, god hygiejne og de skal undgå stress, så kan de bedre forsvare sig selv mod vira, tilføjer han.

Bærende Web

Havde ingen krystalkugle

Mogens Jensen sørger desuden for at, at når han skal levere kalve, så bliver kalvene hentet ved en udleveringsboks ved vejen et stykke fra hans landbrug. Køer, der skal til slagtning, bliver ligeledes placeret på en rampe, hvorfra de bliver læsset. Alt sammen for at beskytte hans besætning mod smitte.

Der er dog en ting, Mogens Jensen har svært ved at ændre. Og det er placeringen af fodersiloer og gyllebeholderen. Det betyder, at fodret er nødt til at passere forbi gyllebeholderen, når køerne skal have mad. Mogens Jensen har dog valgt at asfaltere vejen, for bedre at kunne holde den tør.

- Vi kan ikke gøre alt perfekt. Hele landbruget er ikke blevet bygget på én gang, så de forskellige bygninger er ikke blevet placeret optimalt. Det var jo ikke til at forudse i 1990’erne, at vi skulle have så mange køer, som vi har i dag, siger Mogens Jensen.

 

Bakkegården

  • Ejet af Mogens Jensen
  • Antal årskøer: 480
  • Årsydelse pr ko: 13.920 kg EKM
IMG 3771 Web

En lang kamp

Selvom du tager alle forholdsregler, kan du stadig være uheldig at din besætning bliver smittet af Salmonella Dublin. Er det tilfældet begynder en lang, sej kamp for at blive fri for smitten. Og samtidig skal du ændre dine rutiner, så de lever op til de retningslinjer, som er udarbejdet ud fra faglige eksperter og fødevarestyrelsen. De gælder blandt andet i forhold til besøgsrækken. Heldigvis står du ikke alene. Du kan eksempelvis lave en aftale med SEGES og få et rådgivningsforløb.
Har du erfaringer i forhold til Salmonella Dublin, du gerne vil dele, så tøv ikke med at kontakte os hos Vikingnyt.


Det gør Viking

I Viking er vi underlagt fødevarestyrelsens regelsæt med hensyn til håndtering af Salmonella Dublin besætninger. Vi tager, og har altid taget, smittehåndtering meget alvorligt. Før 2020 besøget vi status 3 besætninger til sidst, ligesom vi havde tøj og støvleskift ved status 2 besætninger. Disse regler er nu blevet skærpet, således at status 2 og 3 besætninger fremover skal besøges sidst på inseminørens og rådgiverens rute. Derudover skal der fortsat skiftes tøj.