Bent Olesen, der driver Alstrup I/S sammen med sin bror Lars Olesen med koen 6778

Danmarks mest fodereffektive Jerseyko: 

En anonym stjerne hos Alstrup I/S 

6778 (VJ Klov x VJ Janko) er en ko, som på trods af sin usynlige tilværelse har vakt stor opmærksomhed og vist sig at være den mest fodereffektive Jersey-ko i Danmark. Femtekalvskoen 6778 er ikke den type ko, man lægger mærke til i hverdagen, men hendes resultater taler for sig selv. Bent Olesen, som driver Alstrup I/S, Brønderslev, sammen med sin bror, Lars Olesen, beskriver koen som en selvhjulpen ko i stalden. Hun er ikke én, der tiltrækker sig opmærksomhed, hverken ved foderbordet eller i malkestalden. Alligevel har hun vist sig at være en sand stjerne, der både i produktion og avlsniveau skiller sig ud.

 

Af avlsrådgiver Kristina Vanggaard Brødbæk

 

Det var i sine tidlige år som kvie, at 6778 første gang viste sit store poten­tiale. "Hun var lidt banebrydende for os med det niveau, hun lagde for dagen som kvie – +29 i NTM" siger Bent med stolthed i stemmen. I dag har hun stadig et imponerende NTM på +20 og er højst rangerende i sin afstamningsgruppe (én ud af 425), til trods for hun er i femte laktation. 


Yver fra mor og ydelse fra far

Hendes moder havde et fantastisk yver, og det var sandsynligvis en af grundene til, at VJ Klov blev kombineret med hen­de, da moderen manglede lidt i ydelse. 

Moderen har været udstillet med gode placeringer på Hjørring Dyrskue og Landsskuet, men 6778 har aldrig selv været udstillet. Flere har dog opfordret Bent til at udstille hende i et livsydel­seshold. ”Hun er kropsmæssigt den ko, man ønsker sig; middelstor ko med pas­sende dybde og bredde og har samtidig fornuftige lemmer og malkeorganer – al­deren til trods” forklarer Bent. 

VJ Klov-datter. Mormor til VJ Happens og mor til ko 6778, der i femte laktation er blevet kåret til Danmarks mest fodereffektive Jerseyko.

VJ Janko-datter: Mormor til VJ Happens og mor til ko 6778, der i femte laktation er blevet kåret til Danmarks mest fodereffektive Jerseyko. 

 

Tyremor til VJ Happens 

6778 blev skyllet to gange som kvie, hvor tyren VJ Happens var resultatet af én af skylningerne. P.t. er VJ Happens den bedste afprøvede tyr på NTM og rangerer også godt i udlandet. Udover VJ Happens er der testet fire andre tyre efter hende. I besætningen er der to hel­søstre til VJ Happens, som i dag er i tred­je laktation. De er begge fornuftige, men kan ikke helt følge moderens niveau. 

 

En højtydende ko med flade laktationskurver 

Ko 6778 har i gennemsnit leveret 1.102 kg F+P pr. laktation og har en impone­rende flad laktationskurve. Hendes høje fedt- og proteinprocenter på henholds­vis 6,76% fedt og 4,70% protein vidner om en effektiv omdannelse af foderet til mælk, hvilket er en vigtig parameter i moderne malkekvægsproduktion. Bent var ikke overrasket over, at 6778 var den mest fodereffektive ko i besætningen, men at hun var den bedste i Danmark var en overraskelse. ”Hun har profilen til at være effektiv” forklarer Bent og fortsætter: ”Denne hædring er til os alle på bedriften. Hun er resultatet af avl, fo­der og management der går op i en høje­re enhed, og alle på bedriften er en del af hendes succes”.

 

Genomisk test synliggjorde 6778 

Vi er meget glade for, at vi genomisk tester" siger Bent. "Vi kunne ikke have fundet hende uden den genomiske test, og vi ville først have opdaget hendes potentiale meget senere". Det er netop de tidlige genomiske resultater, der gør genomiske resultater spændende. Hen­des afstamningsindeks er p.t. syv i NTM, men hun ligger selv med +20 i NTM. Bent påpeger: ”Det er yderst positivt, at vi finder dem så tidligt, at de tidligt kan nå at bidrage til avlen – VJ Happens blev født før 6778 selv malkede”. 

 


 

Alstrup I/S, Brønderslev: 

  • 425 Jersey årskøer 
  • Driver 435 ha 
  • Seks ansatte 
  • Recipientbesætning i godt fire år 
  • CFIT-kameraer oppe i godt to år 


 

En anonym, men effektiv ko 

På trods af sine imponerende resultater er ko 6778 ikke den mest markante i stal­den. Bent beskriver hende som en "ano­nym ko", som ikke nødvendigvis stikker ud i dagligdagen. Hun er ikke den første til at komme til foderet eller malkestal­den, men hendes evne til at omdanne foder til mælk, og hendes stabile ydelse, gør hende til en yderst effektiv ko. "Vi havde ikke regnet med, at hun ville være den bedste i Danmark, men vi er meget glade og overraskede" siger Bent.

Kåring af den mest fodereffektive ko var en ny konkurrence på Agromek, hvor andre parametre end eksteriør er gældende. Foderet skal naturligvis om­sættes effektivt, men derudover skal mælkemængden samt kvaliteten være god kombineret med få behandlinger og insemineringer.

 

Finder vinderdyr hurtigere og bringer dem ind i avlen 

Alstrup I/S har stor fokus på genomisk test og mener, at det er en uundværlig del af fremtidens avlsstrategi. Ved at bru­ge genomisk test kan man finde de bed­ste dyr i besætningen tidligere og hurtigt anvende dem i avlen. Bent og Lars har f.eks. haft stor glæde af genomisk test i forbindelse med ko 6778, som har vist sig at have et potentiale, der kunne være blevet overset uden de nødvendige data.

 

"Det er ikke kun avlsinteresserede kvæglandmænd, der har lagt mærke til hende, men også folk uden for vores erhverv," siger Bent Olesen.

 

"Vi har altid set på grupperne af dyr, men nu kigger vi mere og mere på det enkelte dyr" forklarer Bent. Avlsstrategi­en er blevet mere målrettet, og det er ble­vet lettere at integrere data som vægt­ændring og reproduktion i de daglige beslutninger. Der er en stigende anven­delse af teknologi som CFIT og Sense-Hub, som bruges til at optimere repro­duktion og management. Vægtdata fra CFIT-kameraerne er nu kommet i DMS, hvor vægtændringer er nemme at følge gennem laktationen. Ønsket er dog, at man også kan tilgå data på mobiltelefo­nen: ”Det skal være nemt, for at vi får den fulde valuta af data” pointerer Bent og fortsætter: ”Vi skal have data med i stalden; ikke kun foran computeren”. 

 

Hun bliver lagt mærke til - også udenfor kvægbruget

Selvom ko 6778 ikke nødvendigvis stjæ­ler opmærksomheden i stalden, er hen­des præstationer ikke gået ubemærket hen uden for landbruget. "Det er ikke kun avlsinteresserede kvæglandmænd, der har lagt mærke til hende, men også folk uden for vores erhverv" siger Bent. Den hædring hun har fået for sine resul­tater, har resulteret i anerkendelse fra et bredere publikum.