Jonas Forside

Mød en ung landmand med tro på fremtiden

Jonas Balleby vil hellere være landmænd end direktør på en kæmpe bedrift.

Den lille, røde scooter, med de gule hjul og tilkoblet anhænger står nøjsomt parkeret. Frokoststuen er placeret i højderne og iklædt træ, der stadig er lyst. Herfra kan man overskue samtlige 275 Holsteinkøer over en rugbrødsmad. I et hjørne ligger stadig elementer til staldbåse, nogle paller og lidt byggemateriale. Udenfor er pløret på grund af årstiden så småt ved at indfinde sig på arealet omkring stalden, der i øvrigt har næsten en symbolsk betydning. Der er imidlertid gode forklaringer på det hele.

28-årige Jonas Balleby fortæller, at det er vigtigt for ham at have sine to børn mest muligt omkring sig. Det betyder også, at der skal være plads til en scootertur på staldgangen, hvor Jonas Balleby tilbringer mange timer. Stalden er helt ny. Jonas Balleby har selv stået i spidsen for byggeriet, og har udnyttet pladsen over de fire malkerobotter til at indrette frokoststue, hvor alle ansatte nemt kan samles og sludre. Stalden er som sagt taget i brug, men der er stadig et par hængepartier. Der skal eksempelvis asfalt hele vejen rundt om den, så det snart er slut med smat – uanset årstiden.

Generationsskifte
Så er der det med den symbolske betydning. Stalden er bygget i tilknytning til den ejendom, hvor Jonas Balleby bor med sin familie. Ikke langt derfra lægger en anden ejendom, hvor hans far og mor har bolig. I øjeblikket er et generationsskifte i gang - I/S Balleby. Jonas Balleby skal overtage ansvaret efter sin far, symboliseret ved at hovedparten af bedriftens køer rent fysisk, nu er flyttet ned til ham. Den nye stald har plads til 300 køer.

- Det er helt med vilje, vi har valgt ikke at bygge større, så der eksempelvis kunne være plads til 700 eller 1.000 køer, siger Jonas Balleby.

Han forklarer, at der er lavet masser af beregninger, og at økonomien hænger sammen, og at det derfor ikke er nødvendigt med en endnu større besætning.

- Vi kan godt lide at være landmænd og ikke direktører. Vi passer køer. Ikke medarbejdere, slår den unge landmand fast.

- Min filosofi er, at der kan gå noget tabt i stordrift. Den energi, som jeg skal komme med og bruge til at vise vejen, den kan godt gå tabt, hvis man har mange medarbejdere, tilføjer han.

Et godt samarbejde
Der er kvægbrugere, som knokler sig igennem listerne med tyre. Jonas Balleby er ikke blandt dem. Hos Balleby I/S er ansvaret for avlsarbejdet placeret hos rådgiveren, ligesom der er et godt samarbejde med inseminøren. Sidstnævnte kigger tilfældigvis forbi for at lave et par insemineringer, men inden da bliver der tid til en kort snak om den nye stald, fremtiden og de scannere, som nogle af Vikings inseminører er begyndt at gøre brug af.

Imens trasker køerne rundt i stalden, hvis de da ikke hviler på deres vandsenge. Stalden er således ikke udstyret med traditionelle madrasser, men derimod en type madrasser, der indeholder vand. Man kan ligefrem se, hvordan vandet næsten skvulper, når køerne lægger sig. Måske er der også køer, der lærer hinanden lidt bedre at kende.

I forbindelse med den nye stald har Balleby I/S således købt en nordjysk bedrift, der bestod af 100 dyr med opdræt. Alle dyr var gentestet og besætningen har et fint niveau, fortæller Jonas Balleby.

Han glæder sig derfor nu til at tage hul på et langt landmandsliv med en stærk besætning, en helt ny stald og med et udgangspunkt, der ifølge ham selv ikke kunne være meget bedre.

Fakta:
I/S BALLEBY VED STOHOLM
Ejet af bl.a. Jonas Balleby
ANTAL ÅRSKØER: 159
Årsydelse pr. ko: 11.496 kg EKM