Kun en bølgende, vestfynsk kornmark er der imellem gården, hvor Torben Illum Andersen bor, og gården, hvor hans omtrent 300 køer er i stald. En gård, han i øvrigt kender ganske godt. Hans mor bor fortsat i stuehuset, og selv er han sjette generation, som har køer på stedet. Torben har solgt VJ Nirak til Viking, og tyren er ny på brugsplanen.
- Det er altid rart, når noget lykkes, og det er altid meget positivt at sælge en tyr til Viking. Det er desuden en indikation af, at det, vi går og arbejder med til hverdag, fungerer, siger Torben og forklarer, at alle kvier på bedriften, bliver genomisk testet. At genomisk teste kvierne har været en fast del af arbejdsgangen, siden de genomiske tests blev en del af kvægbrugernes værktøjskasse.
- Genomiske tests er et godt redskab. Testen er nem at tage, når man alligevel skal øremærke kalven. Køerne går sammen i en kælvningsboks, så der sker af og til forbytninger. Når vi tager genomiske test, kan vi bare ringe ind og se hvem, der er far og mor og med det samme få bragt tingene i orden, så vi ikke har de forkerte afstamninger, siger Torben og fortsætter:
- Men vigtigst af alt så har vi et godt overblik over vores dyr, og vi ved, at vi ligger temmelig højt i forhold til NTM. Generelt har vi meget godt styr på vore højindeksdyr. Dem eksporterer vi ikke, siger Torben og fortæller, at han sælger cirka 100 kvier om året til eksport.
VJ Nirak
VJ Niraks mor er en ko i anden laktation og med NTM +16. Tyren er ikke resultatet af en skylning, fortæller Torben.
- Jeg følger egentlig bare Vikings insemineringsplan og den strategi, som Søren (Søren Johannesen, avlsrådgiver i Viking, red.) har lagt, siger han. For et par år siden havde Torben i øvrigt selv nogle kvier på skyllekontrakt.
Solgte højindeks kvie
- Jeg lavede en overgang skyllearbejde, men jeg havde ikke rigtig overskud til at fortsætte. Det kræver virkelig en stor indsats, hvis skyllearbejdet skal blive en succes. For at være helt ærlig har jeg ikke haft tid til det, siger Torben og forklarer, at der blandt andet var en del arbejde i forbindelse med logistik og timingen i forhold til, hvornår der skulle sprøjtes.
- Du skal i hvert fald være interesseret i at skylle, hvis det skal blive en succes, siger Torben med et smil.
- Jeg solgte en højindeks kvie til Viking sidste år, som de så skyllede på Risbak i stedet for. Det er nok mere i den retning, jeg går, hvis der indimellem er en spændende kvie, tilføjer han.
Kort om bedriften
Torben Illum Andersen avler efter NTM. Han bruger kønssorteret sæd på alle kvier, mens den ringeste del af hans køer får kødkvægssæd. Omkring 55 procent af køerne får X-Vik sæd.
Torben Illum Andersen har en fintunet strategi, der blev til i god sparring med hans rådgiver. Han har i øvrigt solgt flere tyre til Viking gennem tiden, blandt andet VJ Habbit.
Der er 300 årskøer på bedriften, der ligger ved Nørre Aaby på Fyn, og den gennemsnitlige årlige ydelse er på 10.700 kg EKM.