Peter Schelde ønsker at have et job med alsidighed, ansvar og fleksibilitet. Det er blandt grundene til, at han vil være selvstændig mælkeproducent.
Peter Schelde vil være selvstændig mælkeproducent, men fremtiden rumsterer i hans hoved, for hvad venter dansk landbrug? Peter Schelde er en mand med et mål.
- Mit mål er at blive selvstændig mælkeproducent, siger han og uddyber: Jeg synes, at det er et rigtigt interessant arbejde og en spændende arbejdsplads at være på. Man skal både have fokus på det fysiologiske omkring dyrene og produktionen, på dyrkningen af markerne og, når man har en størrelse som vores, de ansatte. Det er et krydsfelt, jeg gerne vil agere i. Og planen er klar.
32-årige Peter Schelde skal være 10. generation på Nørupgaard ikke langt fra Kolding, hvorfra han også denne dag snupper en løbetur. Og det med at have fleksibilitet nok i sit arbejde til selv at kunne administrere sin tid er vigtigt, understreger Peter Schelde, der har to børn på henholdsvis fire og seks år.
- En ikke uvæsentligt ting ved at være selvstændig mælkeproducent er, at det harmonerer ret godt med familielivet og børnene. Mange opgaver kan jeg vente med, til børnene sover, siger Peter Schelde.
- På vores bedrift er der desuden flere ansatte, end der måske var tidligere. Det betyder, at vi ikke er så afhængige af om, jeg er med i vagtplanen. Der er flere dage, hvor jeg primært skal løse ad hoc-opgaver, som jeg kan springe til og fra, tilføjer han.
Fokuserer på produktionen
En af de ting, der ikke fylder vanvittig meget i Peter Scheldes bevidsthed, er detaljerne i avlsarbejdet. Dog er der en tæt dialog med rådgiveren omkring avlsstrategien.
- Vi bruger udelukkende tyresæd solgt gennem Viking, og så længe vores mål bliver indfriet i forhold til vores mælkeproduktion, er jeg tilfreds. Mit fokus er primært på produktionen. Vi har taget nogle beslutninger om at genteste udvalgte kvier løbende og har været heldige at modtage skyllekontrakter på nogle af de bedste dyr, siger den unge landmand og oplyser, at tre kvier skal skylles i de kommende måneder.
- Vi avler 100 procent efter NTM og kun på de bedste køer. Resten insemineres med kødkvæg – primært Y-Vik Blåkvæg, siger Peter Schelde. ¨Fremtiden fylder Noget af det, der til gengæld fylder i Peter Scheldes tanker, er fremtiden.
- Det er nogle ting, som er lidt vanskelige at sætte ord på. Den grønne omstilling får stor betydning for vores sektor, men kommer der teknologier, der hjælper os, og skal vi kalkulere med en produktionsnedgang? Der er mange ubekendte, og det rumsterer i hovedet hele tiden. De budgetter, vi går og lægger, kommer de til at holde? Som alle andre vil vi jo gerne skabe et godt fundament for vores virksomhed, forklarer han og understreger, at der i den grønne omstilling ligger muligheder. Fordi landbrug som Nørupgård er en del af løsningen og kan gøre en forskel i forhold til eksempelvis biogas, grøn energi og varme.
Finder løsninger
Peter Schelde er således ikke i tvivl om, at med fremtiden følger udfordringer. Han er heller ikke i tvivl om, at de danske mælkeproducenter i langt overvejende grad nok skal klare skærene. - Der vil fortsat være et marked for mælk, der bliver dog nok mere konkurrence. Mælken rummer imidlertid store mængder protein, der ligeledes er et marked for, og som er nem at udvinde. Vi har derfor mange ben at stå på, og mælk er grundlæggende bare en god råvare, siger han.
Og i landbruget har vi altid fundet en vej ud af udfordringerne. Sådan bliver det ved med at være. For 20 år siden stod man med andre udfordringer, end vi gør i dag, men det gik alt sammen. Vi plejer at finde løsninger. Det tror jeg også, vi vil gøre i fremtiden.