Andreas IMG 0148

Andreas, krydsningskøerne og konkursboet

Andreas Grud overtog for fem år siden et konkursbo. Avlsmæssigt er han gået i en anden retning end den tidligere ejer. Andreas Grud satser på krydsninger.

Andreas Grud var 27 år, da han overtog gården ved Løkken. Den tidligere ejer kunne ikke få enderne til at mødes og gik konkurs. Banken overtog landbruget og drev det i omtrent seks måneder, før Andreas Grud meldte sig som interesseret køber.

- Jeg fik gården til en fornuftig pris, men driften led lidt under, at det var et konkursbo. Man kunne godt se, at det havde gået skidt i en periode, og at der kun var brugt penge på det absolut mest nødvendige, så der ventede et rimeligt stort vedligeholdelsesarbejde, siger Andreas Grud.

- Jeg tror, jeg var ude at se nærmere på gården ti gange, inden jeg købte. Jeg var blandt andet ude at se køerne blive malket om morgenen. Mine besøg betød, at mange af de ting, der med tiden skulle ordnes, var jeg forberedt på. Og naturligvis var ydelsen ikke på toppen. Havde gården været i tiptop stand, havde den jo også kostet en hel del mere, fortsætter han.

En speciel handel
Den unge landmand fortæller desuden, at processen med at få handlen på plads også var speciel på den måde, at selvsamme bank, som var sælger af gården, var den bank, der hjalp ham med finansieringen.

- Så det var ikke et problem at låne pengene. For jo mere banken kunne låne ud til mig, jo mindre tab ville den få på ejendommen, siger Andreas Grud og understreger, at han fik advokatbistand undervejs.

Da først handlen var på plads, kunne Andreas Grud smøge ærmerne op og gøre det, han hele tiden havde haft mest lyst til; fokusere på køerne og driften af gården. Faktisk passede det ham fint, at gården var træt og trængte til ny energi. - Det havde jeg det godt med, for jeg brænder for at forbedre tingene. Og passer man køerne godt, så kommer ydelsen sådan set af sig selv, forklarer han.

En anden retning
Andreas Grud har valgt at gå i en anden avlsmæssig retning end den tidligere ejer. Den unge landmand satser på ProCross, der er en krydsning mellem Holstein, Montbeliarde og RDM.

- Det har jeg gjort for at få nogle stærkere og mere holdbare køer. Jeg synes, at der i forhold til Holstein måske har været et lidt for stort fokus på ydelsen, mens lemmerne og sundhedsegenskaberne knap har fået opmærksomhed.

Et godt samarbejde
Arbejdet med at lægge om til ProCross er blevet til i et godt samarbejde med avlsrådgivere fra Viking. Nu er det Peter Smeenge, der er rådgiver, og han og Andreas Grud kender hinanden fra tidligere. De har nemlig gået på Bygholm Landbrugsskole sammen.

Fordele og ulemper blev vendt, før Andreas Grud tog den endelige beslutning.

- Peter Smeenge går også meget op i avl og køer, og det er vigtigt, at vi kan trække på samme hammel. Vi kommer godt ud af det med hinanden, og jeg kan godt lide det, han står for, siger Andreas Grud og forklarer, at omlægningen til ProCross har været en proces.

 - Vi lagde ud med at krydse 30 procent af køerne for tre år siden. Efter halvandet år gik vi op på 50 procent. Nu bruger vi kødkvæg på de ringeste 30 procent. Resten bliver krydset efter ProCross-konceptet.

Foreløbig er Andreas Grud godt tilfreds.

 - De malker faktisk mere mælk end sammenligningsgruppen. Det er sådan set meget positivt. Vi havde ikke forventet en ydelsesfremgang. Det er ikke derfor, vi har taget beslutningen. Det er ren bonus i forhold til, hvad vi har regnet med, siger han og understreger med det samme, at rent statistisk er der tale om en lille gruppe, og at det måske kun er i første laktation, at krydsningskøerne giver mere mælk

- Men at det bliver rigtig spændende at følge efterhånden, som der kommer flere krydsningsdyr, siger han

 


Andreas Gruds bedrift

Antal Årskøer: 279

Årsydelse pr. ko: 10.728 kg EKM