Genbesøg på Højvanggaard
Der er sket meget siden Vikingnyt sidst besøgte det store barmarksprojekt tilbage i starten af året. Karussellen kører, alle stalde er taget i brug, det sidste asfalt er ved at blive lagt, og for seks uger siden blev Trine og Kasper forældre.
Af avlsrådgiver Malthe Ebbesen
Der er sket meget det sidste års tid på gården mellem Gørding og Holsted. Når man ankommer til Højvanggaard i dag, har byggeriet virkelig taget form. I foråret var der byggematerialer, stålspær og en hær af håndværkere fordelt ud over hele matriklen. I dag er produktionen oppe at køre, og der er lidt færre håndværkere i gang. Kasper, som er den yngste i ejertrioen, møder vi i malkecenteret, hvor malkeholdet er ved at runde af for morgenmalkningen. Mens han lige går og fornemmer, hvordan morgenens malkning er gået, fortæller han begejstret om, hvor positivt overrasket han er over flowet af køer inde i karussellen. Malkeholdet består af fire personer: Én der henter køer, én der skummer og malker for, én der tørrer af og sætter maskiner på og til sidst én der sprayer efter og spuler klove. Der bliver på nuværende tidspunkt malket to gange, men inden for Genbesøg på Højvanggaard. Der er sket meget siden Vikingnyt sidst besøgte det store barmarksprojekt tilbage i starten af året. Karussellen kører, alle stalde er taget i brug, det sidste asfalt er ved at blive lagt, og for seks uger siden blev Trine og Kasper forældre. de næste par uger begynder de at malke tre gange og fortsætter med de samme malketeams. Kasper har prioriteret, at der skal være en god dynamik på holdene, som også er sammensat efter eventuelle personlige ønsker fra de ansatte. "Det er vigtigt, at man har det godt sammen med dem, man skal arbejde tæt sammen med. Der skal være et trygt miljø for hele holdet. Og så skal der være tid og mulighed for, at man kan få snakket og hygget sig imens – det skal være sjovt at malke. Derfor har vi heller ikke nogen regler for, hvilket sprog der bliver brugt indbyrdes", fortæller Kasper.
Dagens vigtigste opgave
Den fælles morgenmad fungerer som overlevering mellem de forskellige arbejdshold. Det er også her, der lige er en ”bordet rundt,” hvor der bliver gjort status på dagens opgaver. For Kasper er den fælles morgenmad dagens vigtigste opgave – nok ikke morgenmaden i sig selv, men muligheden for at få taget temperaturen på opgaverne og folkene samt at få sat nye opgaver i gang eller få omprioriteret igangværende projekter. Lige præcis koordinering af opgaver, lader det til, at der har været god mulighed for at lære alt om, de sidste 18 mdr., mens byggeriet har stået på. Kasper lægger heller ikke skjul på, at den koordinerende rolle har han kun kunnet tage, fordi han har haft to rigtig dygtige mellemledere, som har båret et meget stort ansvar gennem hele processen.
Mere kød og mindre X-Vik, så få renracede kalve som muligt
I foråret beskrev vi, hvordan der var fuld fart på kvieproduktionen, så størstedelen af udvidelsen kunne klares ved eget opdræt. Opdrætsmængden er oppe, og insemineringsplanen blev tilpasset i sommers, så besætningen fremadrettet er selvforsynende med opdræt plus ca. 150 kvier til salg pr. årgang. I dag bliver der anvendt 50% Dansk Blåkvæg til køerne, hvor det primært er krydsningsdyrene og de lavest rangerende NTM Holstein køer, der får det tildelt i insemineringsplanen. Den anden halvdel samt alle kvier får to gange X-Vik. Det må for mig ikke blive nogle høje ranglede køer – jeg vil fortsat gerne have styrken i kroppen, så skal de være let fortunge i deres yvere, da vi malker bagfra. Vi prioriterer, at de anvendte tyre skal være pollede, siger Kasper. Det er heldigt, at det var besætningens egen avlsrådgiver, Malthe Ebbesen, der var på besøg for at interviewe til artiklen. I fællesskab fik vi lige gået kravene igennem og set lidt på de nyeste homozygote tyre.
Nysgerrig efter næste optimeringsmulighed
Kasper havde længe tænkt på at han godt kunne tænke sig at implementere mexicaner-malkning, hvor man sætter malkesættet på med begge hænder – først sættes de to forrest på, der lukkes for vakuummet ved at klemme slangen mellem pege- og tommelfinger, mens man har knækket de to bagerste frem og dernæst sættes de bagerste på. Kasper fortæller at de er gået fra 13.00 min. pr. omgang til mellem 11.10 – 11.00 min. pr. omgang i karrusellen, ved at implementere metoden, som ovenikøbet er mere skånsom for skulderne. For både at kunne holde et godt tempo med det rette fokus, har man kun samme funktion i malkeholdet i 45 - 60 min. ad gangen, og så roterer man – på den måde tænker Kasper meget over, hvordan det kan blive attraktivt at malke. Her har han særligt fokus på rekruttering af kommende medarbejdere. "Det er blevet en verden, hvor arbejdet er blevet mere ensformigt, men jeg tror på, at hvis vi skal være en attraktiv arbejdsplads, så skal vi indtænke variation og kunne tilbyde gode fysiske arbejdsrammer – og det synes jeg, vi formår. Næste skridt bliver at få vist de unge på Landbrugsskolerne, at fem timers malkning ikke nødvendigvis er en sur tjans, det kan faktisk være fedt at malke", konkluderer Kasper. I forlængelse af ovenstående udtalelse tilføjer Kasper, at han håber at Landbrugsskolerne kunne have lyst til at afholde malke-kursus ude ved dem, og han dermed kan få mulighed for at nedbryde det tabu, der er om at malke og hvem der malker.
3 gode råd fra erfaringer af at arbejde sammen som familie
Selvom der er forskellige ansvarsområder i virksomheden, fortæller Kasper at alle arbejder for den samme bundlinje, og det er en rigtig god forudsætning for deres samarbejde
- Løbende dialog på tværs af ansvarsområder. Rigtig meget kommunikation – vi ringer eller taler sammen næsten hver dag, alle tre
- Tillid til de andres beslutninger og at man har gjort sit ypperste for få landet den bedste aftale eller den bedste pris
- Der skal være fuld accept af forskellige interesser og behov, og at vi prioriterer vores fritid forskelligt
Højvanggaard
- Læs første del af artiklen i Vikingnyt 1. udgave af 2023
- Kasper, Jørgen og Jesper ejer 1/3 hver. Kasper har løftet finansieringen af sin ejerandel gennem bl.a. succession i både hans far og farbror
- Virksomheden er i selskabsform (ApS)
- Der er ikke en fuldendt årsproduktion på fedt og protein i det nye anlæg endnu, men de seneste tre måneder er der leveret mælk med 4,01% i fedt og 3,55% i protein
- Der fodres lige nu efter ydelse på 12.250 Kg EKM