Nu er en ny flok på vej ud at sikre en stærk reproduktion. Tag godt imod dem.
Der er som regel også nogle, der ender i Vesterhavet.
Det fortæller Niels Haulrik Kristiansen, der leder uddannelsen af inseminørerne hos Viking, som netop har sendt et nyt hold inseminører ud på besætningerne.
Det med badeturen i Vesterhavet vender vi tilbage til.
Først skal det handle om selve uddannelsen. Inseminøruddannelsen består af et grundkursus på tre måneder efterfulgt af et autorationskursus af en uges varighed, en eksamen, en praktikperiode på cirka fem måneder og til sidst endnu et autorationskursus på en uge.
Billederne og videoen stammer netop efter afslutningen på det sidste autorationskursus her forleden.
Han Herred
Niels Haulrik Kristiansen fortæller, at det foregår i Han Herred mellem Thy og Vendsyssel i det nordjyske. Ikke mindst på bedriften I/S Jansma, der har 800 Holsteinere.
- Vi har statistikker fra de nye inseminørers praktikophold, men her kan vi i praksis vurdere om de kan deres faglighed. Og vi kan komme hele vejen rundt om dem og blandt andet se, hvordan de kommunikerer med landmanden, forklarer Niels Haulrik Kristiansen.
Ifølge uddannelseslederen bliver det herefter indstillet til fødevarestyrelsen, at de nye inseminører skal godkendes. Det gælder naturligvis ikke de, der af en eller anden årsag ikke lever op til kravene.
Og så til det mere muntre med Vesterhavet. Det er nemlig en fast tradition at inseminør på I/S Jansma, Kristian Hokser Olsen, giver de nye inseminører en guidet tur i området.
- Så får vi lidt godt at spise, og så er der som regel nogle, der ender i Vesterhavet. Og så er de "rigtige Vikinger", lyder det altså fra Niels Haulrik Kristiansen, der tilføjer, at det vakte opsigt på de små nordjyske veje, da armadaen af biler fra Viking stævnede ud.