Kvæggård I Snedækket Landskab

Ny teknologi forventes at skabe markant metan-reduktion hos kvæg


Opsamling og afbrænding af metan fra gylletanke viser sig at reducere klimaaftrykket markant på griseejendomme, og nu er turen kommet til kvæg. VikingDanmark, Danish Crown og AgroGas går sammen om at demonstrere og dokumentere teknologien ved at opsætte to anlæg på kvæggårde. Forventningen er, at teknologien kan reducere koens samlede klimaaftryk med op til 20 %. 

 

Den grønne omstilling skaber nytænkning, og et lovende skud på stammen er afbrænding af metan fra gylletanke. Ved at afbrænde metan fra gylletanke omdannes metanen til CO2 og vand, og da metan er 28 gange stærkere drivhusgas end CO2, reduceres klimaaftrykket fra gyllen med over 95 procent i processen, mens koens samlede klimaaftryk reduceres med op til 20 %.

 

For grise viser de foreløbige resultater på tre opsatte anlæg, der har været i drift siden sommeren 2024, at det samlede klimaaftryk for en slagtegris kan reduceres med op til 20 procent.


”Teknologien har allerede vist sit værd inden for griseproduktion. Siden Danish Crown og AgroGas opsatte anlæg hos tre griseproducenter, har vi set, at det har reduceret klimaaftrykket markant. Normalt jagter vi klimaforbedringer i decimaler, og her er vi oppe i en helt anden skala. Derfor tager vi som landmandsejet virksomhed ansvaret for at efterprøve, at vi kan opnå lignende resultater i kvægbruget,” fortæller Anders Levring, bestyrelsesformand i VikingDanmark, som er en af de tre organisationer, der går sammen om den nye teknologi. 


Målet er nu at demonstrere og dokumentere potentialet i teknologien på to kvæggårde. Derfor har VikingDanmark indtil videre investeret i to anlæg, hvoraf den ene placeres i Ringkøbing Skjern Kommune, mens den anden lokation endnu ikke er fastsat. Hans Peter Bay, adm. direktør for VikingDanmark, fremhæver AgroGas teknologien som et utroligt interessant virkemiddel til at nedbringe klimaaftrykket fra kreaturer.


"Vi ved, at kvægbrugets fremtid afhænger af vores innovationskraft og tilpasningsdygtighed. Med afbrænding af metan har vi en simpel teknologi, der allerede har leveret på resultatsiden. Det giver et stort potentiale for at reducere klimaaftrykket i kvægbranchen, og vi ser det også som et yderst relevant alternativ til andre virkemidler,” siger Hans Peter Bay. 


Virkemiddelkataloget fra Aarhus Universitet fra 2024 fremhæver AgroGas-teknologiens potentiale, især i kombination med hyppig gylleudslusning. Teknologien er endnu ikke optaget på teknologilisten, men AgroGas, der er virksomheden bag teknologien, er med i afprøvninger med Aarhus Universitet og sigter på den baggrund efter at blive en del af teknologilisten i 2025.


Danish Crown, som ejer 25 procent af AgroGas, ser samarbejdet med VikingDanmark som en vigtig udvidelse af den klimaindsats, som allerede har skabt resultater inden for griseproduktion.


"Det er fantastisk, at vi nu kan bruge vores erfaringer fra griseproduktionen til også at hjælpe kvægproducenterne med betydelige klima-reduktioner gennem AgroGas' teknologi,” siger Torben Nørremark, Director i Member Relations i Danish Crown Beef.

 

Peter Foged Larsen fra AgroGas ser frem til at samarbejde med VikingDanmark om at udbrede teknologien til kvægproduktionen.


"Vi er glade for, at VikingDanmark deler vores vision om at bruge AgroGas-teknologien til også at reducere klimaaftrykket fra kvægproduktionen. Potentialet er enormt, og med støtte fra både forbrugere og politiske initiativer kan vi opnå betydelige nationale klimareduktioner," siger Peter Foged Larsen, adm. direktør i AgroGas.


Samarbejdet mellem VikingDanmark, Danish Crown og AgroGas er et skridt i retning af en mere bæredygtig kvægproduktion i Danmark, og virksomhederne bag partnerskabet forventer, at teknologien kan blive et vigtigt værktøj i kampen om at nå Danmarks 2030-målsætning.