Peter Hvid Jensen har altid været opmærksom på nye teknologier
- Min daværende avlskonsulent og jeg sad ved mit køkkenbord. På sin computer delte han min besætning op i den bedste del og den ringeste del i forhold til NTM. Det var noget, jeg kunne forstå. Sådan siger kvægbruger Peter Hvid Jensen, Børkop, om den dag for cirka 20 år siden, hvor han fik interesse for NTM. Han var også blandt de første kvægbrugere herhjemme, der benyttede kønssorteret sæd.
- Vi var med i et forsøg, hvor Viking sendte tre - fire tyre til England og fik lavet kønssorteret sæd, som blev afprøvet. Siden da har vi faktisk brugt kønssorteret sæd. I begyndelsen var det lidt dyrt, men nu er det efterhånden lige så billigt som konventionel sæd, siger Peter Hvid Jensen.
Del af embryoprogram
Peter Hvid Jensens besætning har desuden været recipient besætning i mange år for VikingGenetics embryoprogram. I øjeblikket er der eksempelvis syv kvier på Risbak fra hans besætning, hvoraf seks af kvierne er en del af VikingEmbyo, mens den sidste er fra ham selv. Hans egen kvie kom ind i september. Og det er netop hans engagement i VikingsEmbryo-programmet, der er årsagen til, at Vikingnyt har besøgt hans besætning.
Peter Hvid Jensen er tredje generation på gården, hvor fjerde generation, det vil sige Peter Hvid Jensens søn, Kent Hvid Jensen, er klar til at fortsætte. For Peter Hvid Jensen er der imidlertid kun én ting, der tæller:
- Det er produktionsøkonomien. Vi er rimelig hurtige til at bruge nye teknologier, det kan være lidt dyrt i begyndelsen, men der plejer at være økonomi i det, slår den erfarne kvægbruger fast.
De fire Holstein-køer
Og så til historien om de fire Holstein-køer, der trasker rundt i det røde hav. Peter Hvid Jensen trækker lidt på skulderen over dem og forklarer, at en dag, da der skulle lægges æg i, så var der flere recipientkvier end æg, og man valgte derfor at bruge nogle æg, der tilfældigvis var ved hånden. De var fra en Holstein-ko, og de fire kalve, der kom ud af det, leverer nu mælk i Peter Hvid Jensens stald. De gør det ganske godt, understreger hans søn og tilføjer, at han dog ikke har planer om at gå fra RDM til Holstein, når det engang er ham, der har ansvaret på slægtsgården.
God malketid
Det er fire malkerobotter, der står for malkningen på gården. Og avlsmålene har fokus på bedre malketid.
- Vores besætning er hurtigere end gennemsnittet og også hurtigere end de sortbrogede. Det er virkelig lykkedes at flytte noget, siger Peter Hvid Jensen stolt og forklarer, at avlsstrategien bliver til i et godt samarbejde med hans rådgiver. Engang holdt han øje med de nye tyre på brugsplanen, men det gør han ikke længere.
- Det er håbløst at følge med i. Det går så stærkt, så jeg opgav for fire - fem år siden, forklarer han. Der er imidlertid en ting, han holder fast i.
- Vi giver den fuld skrue på de bedste køer. Det har vi altid gjort, og de ringeste ryger ud.
Fakta:
Tingskov, Børkop
Ejet af Peter Hvid Jensen
Antal Årskøer: 249
Årlig ydelse: 11.268 kg EKM