DSC 0413

VR Vesty, Stakildgård og ko nr. 3610

Nita og Jakob Gade driver sammen Stakildgård, hvor VR Vesty er tillagt.

Nita og Jakob Gade driver sammen Stakildgård, hvor VR Vesty er tillagt.

Køer, kvier og kalve på Stakildgård er vant til at få opmærksomhed. Af og til gæster skoleelever gården, og tidligere på året var partiformand for det Det Konservative Folkeparti Søren Pape Poulsen forbi til en snak om kvælstofregulering og vandplaner.-

 Hvis vi skal have manet nogle fordomme til jorden, så skal vi have folk ud at kigge, forklarer Jakob Gade, der driver Stakildgård sammen med sin hustru, Nita Gade.

En toptyr og en stjerneko
Det skal imidlertid hverken handle om politik, uddannelse eller vandplaner. Det skal handle om toptyren VR Vesty. Men i stalden hos Nita og Jakob Gade går en efterhånden aldrende dame, der er svær helt at komme udenom. Det drejer sig om ko nummer 3610. Den er flere gange blevet hædret og er en rigtig dyrskueko.

Jakob Gade forklarer, at koen stadig er en af favoritterne i stalden. Den giver nemlig godt med mælk. Ko nummer 3610 er ikke som sådan beslægtet med VR Vesty, men er VJ Vesty en toptyr, så er ko nummer3610 en stjerne-ko. Og måske er det ingen tilfældighed, at der på Stakildgård bliver lavet flotte, højtydende køer. Det bringer os tilbage til VR Vesty og avlsarbejdet på besætningen.

Hundyr bliver genomisk testet
På Stakildgård bliver alle hundyr genomisk testet.

- Vi avler videre på de bedste, putter æg i de næstbedste og sælger de ringeste til eksport. På den måde sørger vi for, at det hele tiden er de gode gener, der bliver givet videre, siger Jakob Gade og oplyser, at der hvert år bliver solgt omkring 50 kvier til eksport. Også tyrekalve, der potentielt kan blive solgt som avlstyre til Viking, bliver genomisk testet.

Skal give overskud
Nita og Jakob Gade husker ikke præcist, hvor mange tyre, de har solgt til Viking, men de mener, det er en seks-syv stykker.

Ifølge Jakob Gade er det en del af strategien at kunne sælge gode tyre til Viking.

- Det er en del af vores strategi, at det avlsarbejde, vi laver, med eksempelvis skylninger skal give et overskud, lyder det fra Jakob Gade.

Men kommer den reelle økonomiske gevinst af den investering, du har lavet i forbindelse med genomiske test og skyllearbejde og den deraf vundne avlsfremgang i forbindelse med mælkeproduktionen, snarere end ved salg af tyre og kvier?

- Jo, men jeg kan godt lide, at den første del er på plads. Og hvis man tænker lidt økonomisk på det, så får jeg en bedre besætning på sigt, men omkostningerne er der her og nu. Dem kan jeg godt lide at få dækket, forklarer Jakob Gade.

En god snak
Hvad angår den anden del af avlsarbejdet, altså den del, der handler om mælkeproduktion, så er avlsstrategien også her ganske klar.

- Vi bruger malkestald, og en gang om året tager vi en god snak med vores avlsrådgiver om, hvad vi skal have fokus på. Lige nu går vi mest efter de køer, som vi ikke skal bruge en masse tid på. Det vil sige køer, som har lette kælvninger, som ikke bliver syge, som har god holdbarhed, og som naturligvis også giver en masse mælk, siger Jakob Gade.

- Vi bruger kønssorteret sæd på alle kvier de to første gange, og vi bruger kønssorteret på de bedste køer og kvier og kødkvæg på de ringeste. På de mest interessante køer bruger vi almindelig, konventionel sæd, tilføjer han og forklarer, at håbet er, at der kan komme en avlstyr ud det, der kan sælges.

Fakta:
Stakildgaard, Skals
Ejet af Jakob Gade
Antal årskøer: 400 RDM-køer
Årlig ydelse: 10.700 kg EKM