VR Venus er ikke just et navn, der dufter af testosteron. Alligevel har den seneste toptyr fra Peter Hoffmanns bedrift ved Holstebro fået akkurat det navn. Og et eller andet sted er det særdeles passende, at VR Venus er opkaldt efter gudinden for kærlighed og frugtbarhed. Hans mor er i hvert fald indbegrebet af frugtbarhed. Moren blev skyllet som kvie. Ud af denne skylning kom ikke bare VR Venus men også fire kvier - alle med et højt NTM-niveau. I foråret besluttede Peter Hoffmann igen at skylle koen. Denne skylning kom der ikke minde end 63 embryoner ud af.
- Det er vel over gennemsnittet, også selvom der kun var 22 af embryoner, der var befrugtet, siger Peter Hoffmann med et skævt smil på læben.
Forbedrer besætning
Det er tre år siden, Peter Hoffmann begyndte at skylle besætningens bedste dyr.
- Jeg fik sendt en skyllekontrakt ud, og så tænkte jeg, at det kunne være spændende at prøve, siger han og understreger, at det er en beslutning, han ikke har fortrudt.
- Det har været med til at gøre min besætning bedre, siger han og forklarer, at det at skylle ikke gør det i sig selv.
- Det er jo klart, at man skal vælge de rigtige tyre til de rigtige køer.
Går op i avl
Peter Hoffmann forklarer, at han tidligere interesserede sig en hel del for avlsarbejde. Nu lader han i højere grad det være op til avlsrådgiveren at vælge de rigtige tyre.
- Det er svært at følge med. Nu går det så stærkt, og det er ikke til at huske tyrene og deres egenskaber og grafer.
- Så langt hen ad vejen følger jeg rådgiverens forslag.
I stalden hos Peter Hoffmann går RDM og Holstein-køer side om side. Det skyldes ikke, at han er i gang med at krydse eller andet. Han nyder blot at arbejde med begge racer. - De sortbrogede giver lidt mere mælk, de røde holder procenterne oppe, så der er fordele og ulemper ved dem begge, siger han og fortæller, at der snart kommer flere dyr i bedriften. Han er således i gang med en udvidelse og en anden struktur på bedriften. Hans kvier går i øjeblikket på hans fødegård lidt væk fra den ejendom, han bor på nu. I fremtiden vil Peter Hoffmann have samlet alle sine dyr i staldene ved hans bopæl. Han er
derfor i gang med at forlænge sin stald. I forbindelse med byggeriet har han valgt at gå fra malkestald til robotter.
- Vi bliver jo ældre, og der skulle være mindre arbejde med robotterne. Det får vi at se, det giver i hvert fald en anden arbejdsrytme, forklarer han og tilføjer, at overgangen fra malkestald til robot ikke har haft betydning for avlsarbejdet. Han forventer, at robotterne vil kunne håndtere yverne på hans køer uden de store udfordringer.
- Jeg har hørt, at de nye robotter malker stort set alt. Og jeg har sikret mig, at jeg ikke har køer med tætsiddende patter, men jeg er da spændt på, om der kommer problemer, siger han. I sit avlsarbejde har han i stedet fokus på en anden vital del af en god, sund og højtydende ko, nemlig klovene.
- Vi har døjet lidt med køernes klove. Vi avler altid efter NTM, men vi har fået større fokus på klovsundheden, siger han og afslører lidt efter det næste mål:
- Det kunne være sjovt også at sælge en Holsteintyr.