Untitled Design (61)

René høster fordelene ved egen klovboks

René Høst har investeret i en klovboks - det er der flere grunde til. Målet er at få bedre klovsundhed samt at skabe en mere spændende arbejdsplads.

Tre mænd iagttager koen i klovboksen. Den ene er klovrådgiver Lasse Kruse Ledet fra Viking, de to øvrige er ansatte hos René Høst. Deres tale bliver af og til afbrudt af lyden af en vinkelsliber mod en klov. Spånerne flyver, mens blikkene nysgerrigt betragter. Lasse Kruse Ledet instruerer, og nogle gange stiller han spørgsmål til de to ansatte. Målet er ikke blot, at koens klove bliver sundere, men også at de to ansatte bliver dygtigere til selv at beskære. Kun derved får René Høst det optimale ud af den investering, som klovboksen er. Ifølge René Høst er der flere grunde til, at han har valgt at købe en klovboks. En årsag vægter imidlertid højest.
- Det har jeg primært for at være foran med klovbeskæringerne og tage det rettidigt, når de trænger. Samtidig kan vi skabe en alsidig bedrift for de ansatte, så der er flere forskellige ting at tage hånd om end at malke og se efter køer, siger han.

Ingen tilfældighed
René Høst har købt klovboksen gennem Viking, og det er ingen tilfældighed.
- Det var der, jeg synes, jeg fik en god sparring omkring køb af boksen, og de solgte KVK, som jeg synes, ser rigtig fine ud. Derudover er der også finansieringsmuligheder i Viking, og hvis der er et eller andet, så kan vi altid ringe til Lasse eller Kurt og få lidt uddybende rådgivning, siger René Høst.
Det er i øvrigt Lasse Kruse Ledet og dyrlæge Kurt Bach, der er Vikings klovrådgivere, som René Høst henviser til. Begge har været forbi bedriften for at vejlede og dele viden.

Et godt supplement
Ifølge René Høst er klovboksen et godt supplement til klovbeskæreren. Det handler om hurtigere at kunne behandle en ko, der har udfordringer. Det gavner selvsagt bundlinjen, når en kos ydelsesniveau ikke daler på grund af problemer med klovene – eller at reproduktionen ikke bliver forringet af samme årsag.

Helt grundlæggende giver det også en god følelse at kunne behandle koen med det samme. Det forklarer den ene af de to ansatte, Nikolaj Rafn.
- Man kan se, når man begynder at klovbeskære oftere, så gør man en forskel for køerne. Det, synes jeg, er ret fedt. Hvis en ko for eksempel begynder at trække lidt på benet, og du ser det med det samme, og du får hende ind i boksen, og dagen efter går hun lige så fint igen. Jeg kan se, at jeg med det samme kan gøre en forskel, frem for at skulle vente på, at der kan komme en klovbeskærer ud, siger han.

Kort om bedriften

René Høst har 280 årskøer og en gennemsnitlig årlig ydelse på 11.850 kg EKM. Overvejer du at investere i en klovboks, så tag fat i vores kloveksperter Kurt Bach og Lasse Kruse Ledet eller læs mere via linket herunder.