Er du kvægbruger, har du formentlig digital dermatitis i din besætning. Bliv klogere på sygdommen og konsekvenserne af den herunder.
Det er de færreste besætninger, der ikke har digital dermatitis. Tidligere er der lavet undersøgelser, der har vist, at der er digital dermatitis i mindst 95 procent af alle danske besætninger.
- Og hvis man kigger på klovregistreringerne, der bliver lavet cirka 700.000 af om året, er der cirka 18 procent af beskæringerne, hvor man finder digital dermatitis, forklarer dyrlæge Kurt Bach, der er Vikings klovekspert.
Meget smitsom
Der er god grund til at bekæmpe sygdommen, understreger Kurt Bach. Digital dermatitis er særdeles smitsom, køerne får nedsat ydelse og nedsat reproduktion, og i forhold til dyrevelfærd er sygdommen problematisk, simpelthen fordi dyrene har ondt, når de har digital dermatitis.
- Jeg tror, de fleste landmænd rent klinisk ved, hvordan digital dermatitis ser ud. Det er en hudbetændelse, der typisk sidder i det bagerste område ved klovspalten. Hud er opbygget af flere lag, vi har en overhud, en læderhud og en underhud. I læderhuden, altså det mellemste lag, har vi en masse blodkar og nerver, og når en ko er ramt af digital dermatitis, er overhuden væk, og der er fri adgang ind til læderhuden, hvor vi altså har nerver og blodkar. Det betyder, at det gør ondt, når koen går og har det her område i kontakt med underlaget, siger Kurt Bach.
Kan blive kronisk
Sygdommen kan få konsekvenser for den enkelte ko.
- Køerne bliver halte, og hvis de har det på flere ben, kan det endda være svært at se, at køerne er halte. Hvis man ikke gør noget, så heler koen ofte op selv, men sygdomsforløbet tager nogle uger, og i denne periode er koen påvirket, og hun spreder bakterier til de andre køer, forklarer Kurt Bach.
Uden behandling kan sygdommen også udvikle sig til at være kronisk. Tidligere blev kronisk digital dermatitis betegnet som en digital vorte, men i dag ved vi, at det er en kronisk form, der ikke nødvendigvis er smertefuld, men til gengæld spreder mange bakterier til miljøet. Det er altså lige så vigtigt at få de kroniske tilfælde behandlet som de akutte tilfælde.
- Kvier og opdræt i vækst kan få stejle, deforme klove, og komme til at gå helt oppe på tåen. De bliver meget rette i deres ben, og det kan i værste fald gå ud over holdbarheden af kvierne, lyder det fra kloveksperten.